Μαγειρική

09/10/2013

Ο δεύτερος χρόνος του μωρού σας

    Το μωράκι μπαίνει στο δεύτερο χρόνο της ζωής του. Τώρα μπουσουλάει ζωηρά, μαθαίνει να περπατάει και συνήθως λέει τις πρώτες του λέξεις. Οι αντιδράσεις του είναι έντονες. Μπορεί να στριγγλίζει, αν του πάρετε κάτι από κοντά του ή ακόμη και να απορρίψει το αγαπημένο του φαγητό.  Όλες αυτές οι αντιδράσεις όμως που πιθανόν φέρνουν σύγχυση και λύπη στις μαμάδες, είναι οι πρώτοι πειραματισμοί άσκησης ελέγχου. Τώρα ανακαλύπτουν μέχρι που φτάνουν τα δικά σας όρια αλλά και τα δικά του. Τώρα που έχει αρχίσει να περπατάει θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο. Ωστόσο αυτή η περιέργεια ενέχει κινδύνους, γι' αυτό και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εσάς για να του δείξετε τι να κάνει και τι όχι. Η αγαπημένη του λέξη πιθανόν αυτήν την περίοδο να είναι το όχι και να εκδηλώνει κτητικότητα με αγαπημένα αντικείμενα και πρόσωπα. Πιθανό όταν σας δει να δίνετε σημασία σε ένα άλλο παιδάκι να βάλει τα κλάματα ή κάνει ο,τιδήποτε άλλο για να σας τραβήξει την προσοχή. Μια άλλη αγαπημένη του λέξη καθώς εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του, συνήθως είναι το ''δικό μου''. 
  Όσον αφορά τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού ηλικίας δύο ετών έχει αρχίσει να επιβραδύνεται. Το βάρος και το ύψος του αυξάνονται σταθερά αλλά όχι με τους ρυθμούς των πρώτων μηνών της ζωής του. Το νήπιο θα αποκτά όλο και περισσότερη κινητικότητα, θα δυναμώνουν οι μυς του και τα βρεφικά παχάκια θα αρχίσουν να εξαφανίζονται.
   Αυτή την περίοδο της ζωής του τελειοποιεί το βάδισμά του. Ίσως χρειαστεί έναν ολόκληρο μήνα ή και παραπάνω μέχρι να σταθεί όρθιο. Στην αρχή τα βήματά του είναι ασταθή, θα σκοντάφτει και οι πτώσεις θα είναι αναπόφευκτες. Θα χρειαστούν μήνες έως ότου μάθει να ανεβαίνει σκάλες ή να στρίβει στις γωνίες χωρίς να πέφτει.
  Σχετικά την κοινωνικότητα του, έχει αναπτύξει μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα του περίγυρου, των φίλων και των γνωστών. Θεωρεί ότι βρίσκεται στο κέντρο του περιβάλλοντος και δεν έχει ιδέα τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι ή νιώθουν, νομίζοντας πως και οι υπόλοιποι σκέφτονται με τον τρόπο που σκέφτεται εκείνο. Η αντίληψή τους για τον κόσμο είναι εγωκεντρική. Συνεπώς θα μπορεί να παίξει πλάι σε ένα άλλο παιδί αλλά όχι να παίξει ένα παιχνίδι συνεργασίας. Η μοιρασιά είναι μια λέξη αδιανόητη για ένα παιδί δύο ετών. 
 Τέλος η συναισθηματική του ανάπτυξη χαρακτηρίζεται πότε από έντονα εκδηλούμενη ανεξαρτησία και πότε από προσκόλληση πάνω σας. Ενώ μεν τώρα κάνει τα πρώτα του βήματα και αρχίζει να γίνεται ''ανεξάρτητο'', παράλληλα δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα ότι είναι άτομο ξεχωριστό από τη μητέρα του και όλους τους άλλους. Πολλοί αποκαλούν την περίοδο αυτή ''πρώτη εφηβεία''.
 Γενικές συμβουλές:

  • Ενθαρρύνετέ το να παίζει με κύβους ή μαλακά παιχνίδια που θα το βοηθήσουν να αναπτύξει το συντονισμό βλέμματος και κίνησης.
  • Να του παρέχετε στοργή και σωματική επαφή όπως χάδια, αγκαλιά για να εδραιωθεί η αίσθηση ασφάλειας.
  • Μιλάτε καθαρά και απλά στο παιδί σας. Να επεκτείνετε τις φράσεις που σας λέει,  βοηθώντας το έτσι στην αύξηση του λεξιλογίου του.
  • Να παρέχετε στο παιδί σας ένα σταθερό πρόγραμμα για τις ώρες των γευμάτων και του ύπνου.
  • Να αφιερώνετε καθημερινά χρόνο στο παιδί σας.
  • Να του διαβάζετε βιβλία καθημερινά. Διαλέξτε βιβλία που να μπορεί να αγγίζει και να δείχνει αυτά που του λέτε.
  • Φροντίστε τα άτομα που το περιβάλλουν και το προσέχουν να είναι άξια εμπιστοσύνης σας και να δημιουργούν με το παιδί σας σχέση αγάπης και στοργής/


Πηγή: Η φροντίδα του μωρού σας και του μικρού σας παιδιού

No comments:

Post a Comment

λεμονοσχόλιο