Μαγειρική

23/05/2013

Γεμιστά


Γεμιστά. Μμμ... τα γεμιστά τα έχω συνδυάσει με καλοκαίρι. Αλλά δεν νομίζω πως αυτός είναι ο μόνος λόγος που τα κάνει να είναι ένα απ' τα αγαπημένα μου φαγητά. Ίσως να φταίει ο συνδυασμός των ψημένων λαχανικών που έχουν πιο γλυκιά γεύση λόγω ψησίματος, μαζί με το ρύζι που αναδύει τις μυρωδιές των φρέσκων μυρωδικών.  Υπάρχουν 2 τρόποι να τα φτιάξεις. Τις μέρες που είμαι κουρασμένη και δεν μπορώ πολλά πολλά κάνω τον απλό τρόπο, αλλά αν έχω καλέσει κόσμο σπίτι και θέλω να εντυπωσιάσω τους καλεσμένους προτιμώ τον πιο μπελαλίδικο.


ντοματούλες, πιπεριές, μελιτζάνες και ό,τι άλλο νομίζετε πως μπορείτε να γεμίσετε
1,5 κουταλιά ρύζι καρολίνα (μπορείτε να ρίξετε και λίγο πληγούρι) για το κάθε λαχανικό
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό 
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά ζάχαρη
τριμμένη φρυγανιά
αλατοπίπερο


Αρχικά αδειάζουμε τα λαχανικά μας. Αλατίζουμε τις ντομάτες εσωτερικά, ρίχνουμε λίγο ζάχαρη στ εσωτερικό των πιπεριών ή μελιτζάνων. Βάζουμε στο πλέντερ την ψίχα της ντομάτας, αποφεύγοντας όσο μπορούμε τους σπόρους.
Τώρα ο απλός τρόπος: σε μια λεκάνη ρίχνουμε το εσωτερικό των ντομάτων, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα μυρωδικά μας, το ριζάκι, μισή ποσότητα  λαδιού, αλατοπίπερο, 1 κουταλιά ζάχαρη. Η γέμιση είναι έτοιμη για τα λαχανικά μας. Την υπόλοιπη ποσότητα λαδιού τη ρίχνουμε στο ταψί μαζί με λίγο νερό.

Ο δεύτερος τρόπος τώρα, ο πιο μπελαλίδικος: ρίχουμε τη μισή ποσότητα λαδιού σε τηγάνι να κάψει. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μόλις γίνει διάφανο προσθέτουμε το ρύζι.  Μόλις γιαλύσει τορύζι, προσθέτουμε τη ψίχα από τις ντομάτες, τα μυρωδικά μας, αλατοπίπερο, ένα κουταλάκι ζάχαρη και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά το πολύ. Το υπόλοιπο ελαιόλαδο το ρίχνουμε στο ταψί μας μαζί με λίγο νερό.

Η γέμιση πρέπει να'ναι νερουλή, ώστε να μπορεί να βράσει το ρύζι και να μην στεγνώσει.  Μην γεμίσετε τα λαχανικά μέχρι πάνω, λίγο πιο πάνω από τη μέση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά τα καπάκια των λαχανικών μας και τις πατάτες για έξτρα νοστιμιά!

No comments:

Post a Comment

λεμονοσχόλιο