Μαγειρική

21/12/2012

Μουσακάς δίχως πατάτα



Και πάνω που νόμιζα πως σήμερα θα γινόταν η καταστροφή του κόσμου, τελικά δεν έγινε τίποτα. Και αφού δεν έγινε τίποτα είπαμε να φτιάξουμε αυτό το πολυλατρεμένο φαγητό, το μουσακά, αλλά δίχως πατάτα. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:
 Για τις μελιτζάνες:
2 κιλά μελιτζάνες και 150 ml ελαιολαδο για το τηγάνισμά τους
Για το κιμά:
750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, 30 ml ελαιόλαδο, 1 μεγάλο ξηρό κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, 1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες τριμμένες, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, αλατοπίπερο
Για τη μπεσαμέλ: έτοιμη μπεσαμέλ Γιώτης, αλλιώς: 125 γρ. βούτυρο, 100 γρ. αλεύρι, 1,100 ml γάλα, μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο, 100 γρ κασέρι, αλατοπίπερο, 2 κρόκοι αβγών



Για τις μελιτζάνες: τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους 1,5 εκατοστό, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 40 λεπτά να ξεπικρίσουν. Μετά τις ξεπλένουμε και τις τιγανίζουμε σε μεγάλο τηγάνι να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το λάδι.
Για το κιμά: Το τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο να πιει το ζουμί του και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για άλλα 5 λεπτά. Μετά ρίχνουμε το χυμό των τριμμένων ντομάτων και το κουταλάκι του γλυκού της ζάχαρης και το αφήνουμε να πιει τα υγρά του. Αφου τα πιει αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μαϊντανό.
Για τη μπεσαμέλ: ή έτοιμη 'Γιώτης' αλλιώς σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το αλεύρι να ψηθεί για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το γάλα χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε, και το  μοσχοκάρυδο. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και όταν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το τυρί. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά και ρίχνουμε τους 2 κρόκους και ανακατευούμε. Περνάμε την κρέμα από σήτα για τυχόν σβόλους από αλεύρι.

Και τώρα αρχίζει το στρώσιμο:

Σε ένα ταψί τοποθετούμε μια στρώση από τις μισές μελιτζάνες


Έπειτα τον κιμά και από πάνω του τις υπόλοιπες μελιτζάνες:


Και τέλος τη μπεσαμέλ:


Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.



Συνταγή απο Γαστρονόμος, τεύχος 54

No comments:

Post a Comment

λεμονοσχόλιο