Μαγειρική

10/10/2012

Οι τρόποι στο τραπέζι (Savoir vivre)


Όταν είμαστε καλεσμένοι σε ένα γεύμα ή δείπνο και θέλουμε να είμαστε καθωσπρέπει. Ορίστε ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε ή να αποφύγουμε:

  • Αν υπάρχει μπουφές δε γεμίζουμε υπερβολικά το πιάτο μας λες και έχουμε να φάμε βδομάδες.  Μπορούμε να σερβιρισθούμε μόνον έως και δύο φορές.
  • Αποφεύγουμε να διαλέγουμε κομμάτια από τη πιατέλα, π.χ το πιο μεγάλο ή το πιο ωραίο ή ακόμη και να πιάνουμε κάτι και μετά να το αφήνουμε. Παίρνουμε αυτό που είναι η σειρά του, δηλαδή το πιο κοντινό σε μας.
  • Αποφεύγουμε να τρώμε με τα χέρια! Εξαιρούνται το ψωμί, ο αστακός, τα τάκος και τα παϊδάκια(με την προυπόθεση να υπάρχουν υγρές πετσέτες για να σκουπιστούμε).
  • Εάν έχει σφινωθεί κάτι ανάμεσα στα δόντια μας, ζητούμε συγγνώμη και πηγαίνουμε στην τουαλέτα να το βγάλουμε. Δεν χρησιμοποιούμε τις οδοντογλυφίδες δημόσίως ούτε βάζουμε τα δαχτυλά μας στο στόμα για να καθαρίσουμε τα δόντια μας.
  • Εάν κάποιος άλλος έχει υπόλειμμα τροφής στα δόντια του, τον ειδοποιούμε σιγά και διακριτικά. Κανείς δεν θέλει να έχει π.χ ένα κομμάτι μαρούλι στα δόντια του.
  • Αν καταλάθως ρευτούμε ακουμπάμε διακριτικώς τα χείλη μας με την πετσέτα και λέμε αορίστως συγγνώμη χωρίς να απευθυνόμαστε σε κάποιον.
  • Δεν ακουμπάμε πάνω στο τραπέζι τη τσάντα μας, τα κλειδιά μας, κλπ.
  • Δεν καμπουριάζουμε, δεν ξαπλώνουμε και δεν παίρνουμε άσχημη θέση στην καρέκλα μας.
  • Δεν τελειώνουμε το φαγητό μας πολύ πριν ή πολύ μετά από τους υπόλοιπους συνδαιτυμόνες.
  • Δεν σπρώχουμε το πιάτο μας μακριά ή την καρέκλα μας πίσω όταν τελειώσουμε το φαγητό μας εκτός και αν σηκωνόμαστε να φύγουμε.
  • Στα κομψά δείπνα δεν ενδείκνυται να βουτάμε ψωμί στη σάλτσα που έχει περισσέψει από το φαγητό μας.
  • Ακόμη δεν ρίχνουμε ψωμιά ή κρακεράκια στη σούπα μας.
  • Δε φυσάμε κανένα φαγητό για να κρυώσει ούτε ρουφάμε.
  • Ξεκινούμε με το εξωτερικώς τοποθετημένο πιρούνι και μαχαίρι και μετά συνεχίζουμε με το δεύτερο και ούτω καθεξής.
  • Δεν μιλούμε και δεν έχουμε ανοιχτό το στόμα όταν τρώμε.
  • Ποτέ δεν βάζουμε το μαχαίρι στο στόμα.
  • Το πιρούνι και το κουτάλι το φθάνουμε μέχρι το στόμα μας. Δε σκύβουμε εμείς αλλά τα φέρνουμε προς τα εμάς προσπαθώντας να μην απομακρύνονται οι αγκώνες από τα πλευρά μας.
  • Το σπαγγέτι το τρώμε με το πιρούνι. Οι Γάλλοι χρησιμοποιούν και το κουτάλι αλλά οι Ιταλοί κάτι ξέρουν παραπάνω και το αποφεύγουν.
  • Η σαμπανιέρα δεν είναι απορριματοδοχείο. Δεν πετάμε λοιπόν μέσα σ'αυτήν ο,τιδήποτε.
  • Όταν μας σερβίρουν κρασί, πίνουμε μικρές γουλιές χωρίς να χτυπάμε επτά φορές στη γλώσσα μας το κρασί, όπως κάνουν οι επαγγελματίες δοκιμαστές.
  • Δοκιμάζουμε πάντα αμέσως αποφεύγοντας υποδείξεις του τύπου ''στριφογυρίζουμε δέκα φορές το ποτήρι ή κτυπάμε είκοσι φορές τη γλώσσα''.
  • Τα ποτήρια του κόκκινου κρασιού τα πιάνουμε από την κοιλότητα του ποτηριού, ώστε η θερμότητα του χεριού μας να απελευθερώσει τη μυρωδιά και τη γεύση του κρασιού.
  • Τα ποτήρια του λευκού κρασιού και της σαμπάνιας τα πιάνουμε πάντα από το στήριγμα, ώστε να μη θερμάνουμε το ποτό, εφόσον πίνονται πάντα κρύα.
  • Αφήνουμε πάντα μια μπουκιά στο πιάτο μας.



Savoir Vivre του Κ. Ζαμπούνη

2 comments:

  1. Aαα το τελευταίο το κάνω σχεδόν πάντα χωρίς να ξέρω ότι είναι Savoir Vivre!! :)
    Μ'αρέσουν οι καλοί τρόποι αρκεί να πηγάζουν από μέσα μας και να μην είναι προσποιητοί καταλαβαίνεις! Κάποιοι νομίζουν ότι αν εφαρμόζεις savoir vivre είσαι σνομπ..αλλά δεν είναι έτσι!Τουλάχιστον τα βασικά είναι καλό να τα κάνουμε.. Όποτε βλέπω οδοντογλυφίδα κλπ τρελαίνομαι, πέρα από τους σωστούς τρόπους είναι και φοβερά βλαβερό για τα δόντια!

    ReplyDelete
  2. σίγουρα πρέπει να κάνουμε αυτό που μας εκφράζει. κ εμένα μου αρέσουν οι καλοί τρόποι στο τραπέζι ειδικά και αν το τραπέζι είναι καλό και το απαιτεί! ναι ισχύει αυτή η προκατάληψη απέναντι στ σαβουάρ βιβρ!!!

    ReplyDelete

λεμονοσχόλιο