Μαγειρική

15/03/2012

"Μυζηθροπιτάκια της γιαγιάς"




   Από μικρή θυμάμαι τη γιαγιά μου να φτιάχνει το Πάσχα μυζηθροπιτάκια. Μαζευόμασταν και τη βοηθούσαμε να φτιάξει πολλά πολλά. Εκείνη είχε φτιάξει τη ζύμη και τη γέμιση και εμείς βοηθούσαμε να φτιάξουμε πολλά αστεράκια. Όταν δεν τα είχαμε από τη γιαγιά τα τιμούσαμε από φούρνους αλλά σαν τα γνήσια σπιτικά της γιαγιάς δεν τα' βρισκες πουθενά. Έτσι τώρα μιας και που ανοίγει ο καιρός και μιας και τα πεθύμισα ζήτησα τη συνταγή από τη γιαγιάκια, τα έφτιαξα και βουαλά:


Αρχικά φτιάχουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε αρκετό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις), καλαμποκέλαιο, λίγο μπεικιν παουντερ και νεράκι. Με το μάτι βλέπετε πως αν σας κολάει, θα ρίξετε και άλλο αλεύρι ή αν αντίστοιχα είναι ξερό, τότε νερό. Αφού την ετοιμάσουμε τη βάζουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και ασχολούμαστε με τη γέμιση.


Για τη γέμιση θα χρειαστούμε περίπου 350 γραμμάρια μυζήθρα γλυκιά (νωπή), ένα φλιτζάνι ζάχαρη, 2 αβγά και μέλι. Βέβαια οι ποσότητες της ζάχαρης και του μελιού μπορεί να αλλάξουν αναλόγως το πόσο γλυκά τα θέλετε ή αν προτιμάτε να γλυκίζει περισσότερο από τη ζάχαρη ή το μέλι αντίστοιχα. Δοκιμάστε την για καλό και για κακό!


Ξαναπιάνουμε τη ζύμη στα χέρια μας. Αλευρώνουμε το πάγκο μας για να μην κολλάει και ανοίγουμε φύλλο. Να γίνει λεπτό λεπτό. Στόχος μας είναι το λεπτό φύλλο που απλά λειτουργεί σα δοχείο της γέμισης! Αφού το κάνουμε λεπτό, με μια μεγάλη κούπα κάνουμε κυκλάκια.


Πιάνουμε το κάθε κυκλάκι, το γεμίζουμε με γέμιση στο κέντρο, κάνοντας μικρές γωνίτσες.



Στη συνέχεια βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας, τα τοποθετούμε και τους ρίχνουμε από πάνω κανέλα.  
Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου είκοσι λεπτά!


Όλο το σπίτι μύρισε μυρωδιές. Είναι έτοιμα..


       
                         

1 comment:

  1. Πολύ νόστιμα φαίνονται! Μ' αρέσει που έκανες και τις γωνίτσες :)) Γειά στα χέρια σου !

    ReplyDelete

λεμονοσχόλιο