Μαγειρική

09/07/2011

Το σύμπτωμα




    Όλοι μας έχουμε ανάγκες. Για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες  εκφορτίζουμε ενέργεια. Συνήθως εκφορτίζουμε αυτή την ενέργεια στο αρχικό αντικείμενο που θέλουμε. Αν όμως για κάποιους λόγους δεν μπορούμε να έχουμε το αρχικό αντικείμενο διοχετεύουμε αυτή την ενέργεια κάπου αλλού. Τα υποκατάστατα παίρνουν τη θέση του αρχικού αντικειμένου και έτσι διοχετεύουμε αυτή την ενέργεια και νιώθουμε ικανοποίηση. Βέβαια κάποιες ανάγκες μας για τους χψ λόγους (π.χ έρχονται σε σύγκρουση με τα πρέπει μας) τις απωθούμε και τις στέλνουμε πίσω στο ασυνειδητό μας. Αυτή όμως η καταπιεσμένη επιθυμία που κλείστηκε στο ασυνείδητο θα πιέζει να βγει προς τα έξω. Αυτή η ενέργεια που θα βγει λοιπόν μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, μια τέτοια μορφή είναι και το σύμπτωμα. Μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου να πεις κάτι που δεν το περίμενες και να εκπλαγείς με τον ίδιο σου τον εαυτό. Αυτό το σύμπτωμα λοιπόν έχει ένα νόημα,  περιέχει ένα μήνυμα που μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, λέει πράγματα για μας. Η άλλη λειτουργία του βέβαια είναι πως στην πραγματικότητα αυτό το σύμπτωμα που εμφανίζουμε μας προσφέρει μια υποκατάστατη ικανοποίηση της αρχικής επιθυμίας, στην ουσία μας αποφέρει ένα κέρδος αφού μας βγάζει από τη θέση να συγκρουστούμε με τον εαυτό μας σε περίπτωση που την πραγματοποιούσαμε στην πραγματικότητα. Συνδεόμαστε με το σύμπτωμα μας, εμπλεκόμαστε μαζί του. Δεν είναι τυχαίο αλλά αντίθετα εκφράζει σε μεταμφιεσμένη μορφή την αρχική επιθυμία, αποφεύγοντας την ενοχή που θα μας προκαλούσε η πλήρης συνειδητοποίηση ή η ικανοποίηση της αρχικής επιθυμίας.  Γι' αυτό πολλές φορές, αν και λέμε πως θέλουμε να αλλάξουμε, παρουσιάζουμε δυνατή αντίσταση και δυσκολεύομαστε να το αποχωριστούμε, επαναλαμβάνοντάς το ξανά και ξανά. Τα συμπτώματα μας λένε πράγματα για μας!

1 comment:

  1. "Το σύμπτωμα είναι ο αρνητικός πόλος του αντίστοιχου θετικού, που ορίζεται από την υγιή διαβίωση..Η αέναη σύγκρουση αυτών, οδηγεί στην κοσμική συνειδητότητα..Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει ο κόσμος.."Σύμπτωμα ο έρωτας το λοιπόν..Η κυματική υπέρθεση του Όλου και του Τίποτα, εμβολίζει τον έρωτα με το συμβολισμό της Ήττας, της "Αδράνειας", του Θανάτου και της Αρνητικότητας.
    Σύμπτωμα και η χαμένη παιδικότητα μας, όταν τα ξημερώματα Κυριακής χορεύεις τρομωδώς χαοτικά στο ρυθμό των προβολών των σκιών των ξεχασμένων ονείρων..Λέξεις:"υεβχλσουωοιηυγ" Τι άραγε έκανε τα δάχτυλα μου να πιέσουν αυτά τα τυχαία πλήκτρα;Τροφή για σκέψη..Αγάπη γυρεύω. Όχι θυσία. Γνώση των Θεών και όχι ολοκαυτώματα.
    Ο αντίλογος επιστρέφει σθεναρός..Άσχημοι,,είμαστε όλοι Άσχημοι....
    Τέρψη.

    ReplyDelete

λεμονοσχόλιο